Idealni moški – mit ali realnost?

August 13, 2014 -

Razmišljanje o obstoju idealnega moškega povzroča vrtinec hipotez, idej in vprašanj. Odgovori na zgornje vprašanje so med seboj različni ravno toliko, kot so si ženske, ki hrepenijo  po”vitezu na belem konju”.

Vabljeni k popotovanju od zelo poznane zgodbe naivnega ter zasanjanega Don Kihota do enega najbolj znanih in uspešnih romantičnih filmov, kjer Ryan Gosling popolnoma očara in omehča tako ženska in moška srca, vse tja do antičnih filozofov, ki idealnega moškega opišejo na način, ki je aktualen tudi v 21. stoletju n.št.

 Kliknite na fotografijo (gif).

single

 

Kljub enostavnosti vprašanja se ob globljem razmišljanju porajajo pomisleki o preprostosti odgovora. Med prebiranjem zapisov sem največkrat naletela na izjave, da je idealen moški utvara. Samske ženske največkrat navajajo kot idealne naslednje osebnostne lastnosti: samostojnost, možatost, moč, lepoto, kavalirstvo, prijaznost, ljubeznivost, humor, višino, barvo las in oči. Poročene ženske pa v nasprotju s samskimi svojih predstav o popolnem moškem ne vrednostijo več z zgoraj naštetimi pojmi in lastnostmi, ampak karakteristike popolnosti najdejo v svojih partnerjih. Še več – njihove nepopolnosti so tiste, ki jih očarajo.

Kontradiktornost idealizma in realizma pa se prepleta tudi v drugih vsebinah, ki so me med “nevihto možganov” popeljale  v literaturo, zgodovino ter film. Kaj imajo skupnega grški filozof Aristotel, tragikomični Don Kihot Miguela de Cervantesa v enakoimenovani parodiji iz začetka 17. stoletja, Ryan Gosling kot Noah v enem najbolj uspešnih romantičnih filmov vseh časov, The Notebook, in “idealni” moški 21. stoletja? Vsi so se ukvarjali ali se ukvarjajo s pojmom ideala, so ga predstavljali množicam ali pa so ga zaman iskali.

Popolnosti ni. Popolnost je.  Resnica je skrita morda v manj resnih poglabljanjih. Morda je zavita v skodelico kave, ki  nam jo prijazno zjutraj postreže, morda so krive nogavice, ki nikoli ne pristanejo v košu za umazano perilo, morda se ideal skriva v njegovem smislu za humor, morda je popoln, ko nas preseneti s slastno večerjo ali pa nas s svojim športnim duhom prepriča vsakič, ko ga vidimo v “igri”.

Aristotel pa pravi: “Idealen moški nosi nesreče življenja z dostojanstvom in z milino ter izkoristi dane okoliščine po najboljših močeh.”

Moj idealni moški je moj mož. Pa ne zato, ker je tako nepopolno popoln, ampak ker je nepopoln. V njem ne iščem popolnosti. Jo pa iščeva skupaj pri najinem delu, ko stremiva k najvišji obliki estetike, elegance, simetrije, kompozicije, kontrastov itd. Najine nepopolnosti pa so se združile v popolnost v najinem malem zakladu, hčerkici Zali. Sladko, a resnično. To je moja percepcija ideala.

Morda pa se ideal skriva še v čem… pustimo se presenetiti. :)

Do naslednjič,

M